Föremål

    

Inventarienummer: M9599   Sakord: Skåp , Ståndskåp

Material: BarrträJärn
Teknik: SnickratMålat
Tid: 1600-talstyp

Brukare - Brukningsort: Örnsköldsvik MO BACKE 
Säljare till museet: FRU MARIA ELFGREN HÄRNÖSAND 

Skåpet har raka former och står direkt på golvet. Skåpets framsida består av ett par dörrar, en med lås och den andra med haspelanordning. Dörrarna hänger på gångjärn som delvis är fastspikade på utsidan. Hela skåpet är dekorerat med speglar i olika storlekar. Varje dörr har två speglar i en gulmålad och profilerad ram. Det finns tre små speglar under och över dörrarna samt fyra små speglar mellan och på sidan om dörrarna. Speglarna är blåmålade som hela skåpet i övrigt. Skåpet är avslutat med en profilerad gesims. Det finns tre hyllor inuti skåpet. Skåpets ena gavel är obehandlad, den andra är prydd med fyra små speglar. Skåpet verkar gammalt genom sin låsanordning och sättet att fästa dörrarna samt spegeldekorationen.

Tillstånd: Färgen bleknar. En spegel under ena dörren fattas. Det finns spår efter en fotlist. Nyckel saknas. En bit av gesimsen är avslagen.


Ståndskåp av barrträ. 1600-talstyp med rik spegelindelning. Tvenne dörrar. Målat i blått, dörrspeglarnas lister i gult. Upptill rak, profilerad list. Ena dörren med fågelformig nyckelskylt. Vardera avdelningen inredd med tvenne hyllor.

H. 184 cm. Br. 144 cm (utom lsiten). Dj. 32,5 cm (utom listen)

Backe, Mo sn. Ångermanland.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BIL BOSTADSHUS

SPÅNHYVEL

LANDSVÄGSBRO

Hackjärn

Våg

Piedestal