Föremål

        

Inventarienummer: M9703   Sakord: Barmkläde

Material: Tenn
Teknik: Broderat

Brukare - Brukningsort: SJUL LARS SJULSON SORSELE GILTJAUR 
Säljare till museet: KYRKOHERDE AXEL CALLEBERG Sorsele SORSELE 

Beskrivning:
Barmkläde för man, handsydd. Består av två delar, halslinning och framstycke. Framstycket av tre delar. I mitten rött kläde med tennbroderad platta överst. På båda sidor om mitten mossgrönt ylletyg, med mellanlägg av vitt skinn emellan styckena. Avrundade hörn, de översta kantade med vitt skinn, resten av framstycket kastat med ulltråd. Foder av vit yllekyppert, som slutar en bit nedanför barmklädets nederkant. På barmklädets vänstra sida en stor ögla av svart maskinvävt band, på högra sidan ett flätat band av blå ylletråd. Linningen av blå vadmal fodrad med vitt ylletyg i tuskaft. Ändarna avrundade och kantade med garvat skinn. Linningen upptill kantad med rött ylletyg. Knäpps med
hyska och hake. Dekor mitt på linningen, 16,5 cm lång dekor av kläde med tenntrådsbroderier, uppdelad i tre fält avgränsat av mellanlägg i vitt skinn i sömmarna. Tenntråden broderad med sicksacklinjer och nätmönster på mörkblått, rött, blekt gult och blekt troligen röttkläde. upptill remsor av rött kläde som vikits ner. Även tenntrådsbroderierna på framstycket uppdelade i fält av rött, mörkblått, blekgult kläde och av mossgrönt ylletyg, med mellanlägg av vitt skinn mellan sig. Tennbroderierna i sicksacklinjer, uddlinjer och nätmönster.
Framstycke L 25 B 30 CM
Halslinning L 37 B 30 CM

Anmärkning:
Ursprung Jokkmokk eller Arjeplog.

Ur lappkatalogen:
Barmkläde grönt och rött; tennbroderat. Från Grans lappsby, Sorsele socken. Köpt av Sjul Lars Sjulsson, Giltjaur, genom A. E-g.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 1 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FRILUFTSMUSEUM LADA FRILUFTSMUSEUM

UTHUS LADA

BOSTADSINTERIÖR

Stol

Piedestal

Teckning