FotografierBildnummerFo-19991113    Ur Ådalens släktforskarförenings bildarkiv

Plats: Väja Ytterlännäs Kramfors Ångermanland 

John Valdemar Ekman föddes den 29 juli 1879 i Häggdångers socken i Västernorrlands län. Föräldrarna var vice pastor Robert Ekman och Hilda Dorothea Fahlén. John gifte sig den 8 nov. 1911 i Multrå socken i Västernorrlands län med Ulla Böving, född 15 feb. 1885 i Anderslövs socken i Malmö, dotter efter godsägaren Poul Böving och Lida Wengel.
John började sin utbildning vid Härnösands allmänna läroverk. Efter skolgång var han anställd vid Dynäs AB. Han flyttade från Härnösand till Väja 1908. I början av 1900 var han i England och Frankrike för studier i trävarubranschen. Han räknades som en framgångsrik industriman inom trä, papper och massa och blevså småningom störste ägaren till Dynäs AB, Väja AB och Svanö AB. Han var fransk konsul i Härnösand 1906 - 1913.
På fadersidan räknar Ekman sina anor från Ekeby socken i Närke. Socknen har också givit upphov till familjenamnet redan under 1600-talet. Ekmans farfarsfar var fabrikör i Stockholm och farfadern var postmästare. Fadern var vice pastor i Häggdångers socken, där han avled när John var 4 år gammal. Robert Ekmans äktenskap med Hilda Fahlén sammanförde den mellansvenska släkten med den norrländska. John hade ett stort intresse för Ådalens historia. Han var dessutom en vittberest man och en kräsen konstsamlare som förde mycket konst till den Ekmanska herrgården i Väja. En trogen gäst hos Ulla och John var Ludvig Nordström och hans hustru Marika Stjernstedt. John Ekman blev en välkänd profil i Väja. Ridande på sin häst eller promenerande med sin käpp sågs han ofta ute i samhället. På Åbord hade John under många år sitt fritidsresidens. Dit åkte han ibland med sina jakthundar och sällskap. Färden gick ofta sjövägen. "Dynäs II", en välskött bogserbåt i Väjabolgets ägo, var speciellt utrustad för Ekmans räkning. Han hade bl.a. egen hytt ombord. Skeppare på "Dynäs II" var Gösta Ragnar Bylund född 1896 i Särbrå socken.
Källa: Henry Norlin.Av Malena Larsvall 2009-12-18 19:02:43
Alldeles tagen av detta "napp". Min farmor var syster till denna John Valdemar och hett Wilma Ekman f 1878 i Häggdånger. Har idag läst genom G-line att deras mor Hilda Dorotea dog i barnsäng 1883 då en nyfödd dotter likaså dog. Hans pappa tf pastorn dog i hjertförlamning drygt ett år senare 1885 38 år gammal. En tragik jag inte vetat någor om. Roberts och Hildas barn barn blev omhändertagna av pastorsänkan Mathilda Johanna Ekman, som jag inte vet något om. Är mitt i ett sökande, och det har varit helt tyst från min farmors och min pappas sida.

Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 1 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter


Information


Du kan tyvärr inte beställa bilder som tillhör Ådalens släktforskarförening eller Skönsberg i bild, eftersom vi inte har tillgång till originalen.

Läs mer om fotosamlingenUpptäck mer


FÄBOD FÄBODPIGA KO

Akvarell

Pincenébåge

Pung