Uppteckning nummer NM-N983

Titel: Widskepelse.

Socken/stad: Ljustorp

Följande uppbyggliga och om upplysningens ståndpunkt betecknade historia berättas av en meddelare till Sundsvalls Tidning.

En medelårdrig nygift kvinna i en av Ljustorps utkanter beskyllde sin grannes tjänstflicka att ha förtrollat hennes kreatur, på så sätt att det icke skulle lyckas att erhålla smör av grädden o.s.v Hon gick därför en dag förliden vecka till flickan och gav henne ett kraftigt ovett för det hon förstört hennes kossor. För att flickan icke mera skulle ha makt att trolla och för att få kreaturen återställda skulle, menade den vidskepliga kvinnan, eld och vatten hjälp, varför genast kastade dessa element på flickan, under förhoppning att detta skulle medföra önskad värkan.

Nordiska museet. Saknar nummer därför har Länsmuseet Västernorrland gett NM-nummer. Sundsvalls Tidning, 29/6 - 1910.