Titel: "Gå te jänten " å " ligga turn".

Meddelare: Bondhustru Märta Mårtsson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västerfanbyn

Förr i tiden var det ett faligt före med pojkarna, då de på lördagskvällarna for och " gick" de jänten ". Pojkarna i byarna samlade sig i stora hopar och gick in överallt, där det fanns flickor. Det var inte värt försöka stänga dem ute. Fick de inte komma in, sparkade de helt enkelt upp dörrarna. Då de kom in i rummet till flickan, gick en av dem och lade sig hos henne och låg hos henne en stund. Så steg den upp och en annan lade sig och så utanför undan, tills hela hopen hade legat. Detta kallades att " ligge turn", och det var ett stort straff för flickan helet vintertiden. Då var pojkarna nämligen kalla i kläderna och ofta snöiega med, och de kröp under fällen till flickan som de befann sig hela och hållna med skor och allt. Det var som hade man fått en isgubbe till sig. Då man hade tinat upp den, så att den började bli varm och bra, steg den upp och en annan kom i stället, och lika kan var den. Man var så till den grad utfrusen, innan turen gått ut, att man låg där och skakade och kackade tänderna. Om man försökte sätta sig emot att ligga turen med dem, fick man så förfärligt med av ett och det inte baradå utan även sedan. Enda sättet att slippa från detta var, att man stände så, att man hade en pojke hos sig, då de kom för att "ligga turn", men han skulle då ha klätt utav sig ordentligt och ligga när en, eljest gillades det inte. Låg den med kläderna på, blev han helt enkelt upplyftad ur sängen, och en annan intog hans plats. Men med en sådan anordning var det den olägenheten, att man sedan kom att betraktas som friarfolk, eller också fick den flickan ord om sig, att vara lösaktig. Det var inte lovligt gå ensam till en flicka, så vida hon inte var hans fästmö.Men sedan de legat turen kunde någon husbonde försökte visa bort pojkhopen, hämnates de genom att utföra ett eller annat nidsverk åt honom. Detta visste man så väl om, att man inte vågade annat än låta pojkarna hållas. Denna otäcka sed är nu för länge sedan bortlagt.