Uppteckning nummer NM-T989

Titel: Ytterligare om trollkunnigt folk.

Upptecknare: J Norlander.

Socken/stad: Ljustorp

Länsmannen, som ville gripa lönnbrännarne i Bredsjö. hette enligt sägen Hammarberg. Den, som skickade honom upp i skyn, var just Ante, äfven Troll-Ante kallad. Med tanke på hans utrop, när han fick se Björkens tarmar, har man i Ljustorp vid åsynen af något oväntadt som ett ordspråk: "Min herre och min Gud! sade´n Troll-Ante." - Den nämnde Björk var ingen dufunge i trollkonsten. En gång var han till bröllops på ett ställe och roade folket med allehanda konster. Nära gården låg en hög timmerstockar, och genom dem ville han krypa från den änden till den andra. Man såg, huru han kröp in i stocken samt hur barken rörde och höjde sig, efter som han kröp framåt. - Men när han höll på som bäst, kom en mjölk-stinte (mjölk bärande flicka) dit, och hon slog till ett flatskratt samt frågade, hvad de sågo på. Människorna sade, såsom de trodde, att Björken var midt i stocken på gång från ena änden till den andra. "

Å, ser ni inte, att han kryper ofvanpå?" sade hon, som ej fått sin syn "förvänd". Nu var det skämdt för trollkarlen. Mäkta vred sade han till flickan: "Nå, vänta du! Jag skall möta dig vid ett annat tillfälle." Och det dröjde ej länge. Enligt seden stannade flickan kvar för att dansa, och hon höll på därmed till fram på mrogonen. Då skulle hon gå hem. Men när hon skulle stiga öfver tröskeln, tyckte hon sig vada i vatten. Hon höll upp kjolarne, men vattnet steg mer och mer. Till slut hade hon lyft dem jäms med hufvudet. På detta vis vardt flickan ett åtlöje för alla andra, som intet vatten sågo, men väl hennes tokiga beteende. Detta var Björkens hämnd. - En mycket närliggande variant har jag antecknat från Jörn, Västerbotten. Äfven där skulle trollkarlen göra samma konst, och det tycktes lyckas honom: " Nu kom emellertid en flicka, på hvilken han ej kunnat göra villförsyna (förvända synen,) och yttrade hon sin stora förvåning öfver att folk så uppmärksamt betraktade något så dumt. Härigenom misslyckades försöket. Söndagen därpå gick flickan till kyrkan. När hon skulle gå fram genom gången, kom en svår vattenflod emot henne. Genom bemödandet att akta kläderna vardt hon ett spektakel för hela församlingen.

Nordiska museet. Saknar nummer därför har Länsmuseet Västernorrland gett NM-nummer. Hvarjehande anteckningar. Norrländska samlingar V. sid. 160 och 161.