Folkminnen

Uppteckning nummer NM-T991



Titel: Trollfinnarna i Bredsjö.

Upptecknare: J Nordlander.
Meddelare:   

Socken/stad: Ljustorp 

Av dessas bönder voro stora lönbrännare, var för länsmannen ingen hemlighet, men att få fast dem var ingen lätt sak. När han kom dit någon gång för att fiskaläre, gick det till på följande sätt: Kommen in en gård, skulle han naturligtvis trakteras med brännvin, och däråt gladde han sig, ty på det sättet kunde han få se gömstället. Men bonden lät ej öfverlista, utan viseledde i stället länsmannen. Men flaskan i ena handen och tratten i den andra gick bonden till stor tall, borrade ett hål i denna, fick drycken ur trädet och undfägnade den komne. Denne var lika vis som förut och måste tänka på hemfärden. Bonden upplyste honom då, huru han skulle köra, ty det var vinter och svårt att taga sig fram, i det han sade "Nu blir en backe uppför, sedan blir en backe utför, och så bär det af." Länsmannen körde från gården och det gick bra en stund, men foro hästen och åkdonet med länsmannen och allt högt upp i vädret, sväfvade där länge och väl och kommo omsider ned Hammer-myran, som ligger mellan Ljustorps och Indals socknar. För att därifrån komma hem åtgick det i det svåra väglaget tre dygn. När det var förenadt med sådana farligheter att söka göra brännvinsbeslag hos Bresjö-finnan, är det icke underligt, om det förflöt lång tid emellan besöken hos dem.

Nordiska museet. Saknar nummer därför har Länsmuseet Västernorrland gett NM-nummer. Hvarjehanda anteckningar. Norrländska samlignar V. Sid. 146.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: 991


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


FRILUFTSMUSEUM FRILUFTSMUSEUM

KVARN

HEMBYGDSGÅRD HÄRBRE

Objektiv

Vävprov

Slaga