Uppteckning nummer NM-T995

Titel: Trollfinnarne i Bredsjö.

Upptecknare: J Nordlander.

Socken/stad: Ljustorp

N,v, Ljustorpa socken, Medelpad., ligger sjön Bredsjön och vid denna byn Bredsjö. De, som förut slogo sig ned där, voro enligt sägnen finnar, som voro mästare i trolldomskonsten. Dessas ättlingar ha ock ända till sista tiden ansetts såsom tämligen förfarna därutinnan och fördenskull hos bygdfolket ingifvit en viss respekt eller fruktan. Några Bredsjöfinnar hade i Sundsvall beställt en koppakittel till öfverenskommet pris. Kitteln skulle vara färdig till en viss dag, och då skulle mästaren utan vidare ställa honom ut på sin förstubro. På utsatt dag var kitteln mycket riktigt färdig och kopparslagaren ställde honom ut på bron, ehuru han int trodde , att det kunde ha någonting att betyda. Han och hans folk gåfvo dock noga akt på hvad som skulle ske med kitteln; Och bäst det var, knackade det tre slag, och med detsamma lyftes kitteln från bron flög i luften åt Bredsjö till.

Nordiska museet. Saknar nummer därför har Länsmuseet Västernorrland gett NM-nummer. Hvarjehanda anteckningar. Norrländska samlingar V.