Uppteckning nummer NM-S1001

Titel: Trollfolk

Socken/stad: Ljustorp

Ett bondfolk (Ås by) satt en dag och avåt sin middag, när en tattarkäring kom in och bad om mat. Denna begäran avslogs emellertid av bonden, som dessutom bannade för att gå omkring och tigga. Hon gick utan att svara honom, men gående förbi det öppna fönstret kastade hon en död skata i vällingfatet. På vilket vis trollpackan fick skatan var något för dem att tänka på vid sin nu avbrutna måltid.

Nordiska museet. Frågelista. Manuskript bd 4. Saknar nummer därför har Länsmuseet Västernorrland gett NM-nummer.