Titel: Fårmärken.

Meddelare: Föddrådstagare Jonas Andersson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Norrflärke

Sedan gammalt har varje fårägare inom hela socknen sitt fårmärke, som han klipper i öronen på alla sina får. Märket är personens och icke fastighetens. Att ändra sitt märke eller ta nytt är ens fullkomliga ensak, men man får naturligen icke ta en annans märke. I det dagliga livet är det ofta man behöver behöva, huru att får är märkt. Detta har givit anledning till upp konsten ur namn på de vanligast förekommande urklippen, nämligen: 1. "Kåtjen, 2. " Betán", 3. " Laxspår", 4. " Korn-kåtjen", 5. "Åen ör" (avtaget öra), 6. "Håle".

Vill man tala om, huru märket till vänster här ovan ser ut så säger man: " Då ä kåtjen ä betan framma vänster, äre å kornkåtjen å saxpåse baka högre". Så till krånglade märken förekommer dock inte. Man går naturligen märket det enklaste man kan och det kan ju varieras rätt mycket med bara att pur " saxspår".