Titel: "Nolrönne vatten"

Meddelare: O. Hennström  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Hemling

Vatten, som man skall blåsa i för att ha och bota med, skall vara "nolrönne". Bäst är att taga det, där en källa rinner upp. Man skall sätta i korken under vatten, så att intet "vär" (luft) kommer in i flaskan. Så går man med flaskan i smedjan, sätter flaskmynningen framför blästern och drar en gång i bälgstången. Då det börjar blåsa, tar man ur korken. Så blåser man två gånger till. Innan det blåst ur tredje gången, skall man sätta i korken. Nu är vattnet färdigt att bota med.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. d. ) Magiska medel. 6. ) Från källor och andra vattensamlingar.