Uppteckning nummer NM-HEU52550_9

Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Alnö

Julmorgon skedde den första otteringningen kl. 4. Den utgjordes väckning för alla dem som bodde nar kyrkan att klockklangen nådde dem.

Denna väckning hade praktisk betydelse i annat fall.

Julen var bland annat en de dödas fest. I äldre dagar på 1800-talet breddes det halm på golvet i stugorna, och där låg husbondefolket. De uppbäddade soforna och sängarna voro för de dödas räkning. De kommo nämligen på julnatten för att sova i sina gamla hem. På morgonen foro dessa döda till kyrkan och firade sin egen julafton och Julotta. I bondgårdarna voro klockorna ej alltid att lita på, och det hände folk från skogsbygden att det var de dödas julotta som pågick. Hade de ingen avliden släkting var det svårt att komma loss därfrån. I alla händelser måste man offra något klädesplagg. De döda hade det kallt.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 15. Från Lucia till 20-dag Knut.