Uppteckning nummer NM-HEU52550_20

Titel: Jultraditioner

Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Alnö

Kreaturen skulle utfodras innan man for till kyrkan, och husfolket åt ordenslig frukost. Det stod ju dukan bord sedan föregående kväll. Där brännvin brukades tog kyrksupen. Hela familjen for till ottan, undangandes en person som skulle vara hemma och vakta huset. Det var någon gammal mor ifall sådan fans, eljest någon annan medlem av familjen. Det gick i tur och ordning så den som var hemma ena året, fick fara till ottan nästa år. Denne släkte ljusen när kyrkfolket farit. Man fick för all del inte komma för sent till kyrkan.

Ottan började 6 till halv sju olika i socknar. Till ottefärden brukades den fina selen nu särskild putsad - mässingen var skinande blank och svärtad. Den bästa slägen en lapongsläde med fimmerstänger brukades. Den rymde två sittande och två stå bakpå. Tidigar har färden jort med bloss. Alla bloss kastades vid framkomsten till kyrkan i en hög. Detta flammade bål iakts noga. Slog lågan högt blev det god skörd på följande år fladdrade den orolig och ej steg högt blev skörden dålig.

På julottemorgonen fick ej röka pipa siggarrena hade ej kommit ut till landet och ciggretterna voro okända. Hästarna voro oroliga, och man fick ej disträheras av något. Uppmärksamheten skulle ägnas dem.

Vid hemfärden från ottan ägde kappkörning rum. Tidigare hade det hetat, att den som först kom i väg och nådde hememt skulle först få skörda, men nu var det en sportprestation. Hade man en ovän passade man att fuska bort hans selpinne eller göra något annat, som försenade hans avfärd.

Julmidagen åts klockan 10 - så fort kvinnfolken efter hemkomsten från kyrkan hunnit laga den. Den bestod av bruna bönor kokta dagen förut och nu uppvärmdes samt kokt fläsk. Ett stop med drika stod hela helgen på bordet i stugan. Efter middagen lästet ur bibilen och sjöngs psalmverser.

Man fick alldrig gå bort på juldagen. Kvällsmålet förtärdes i skymningen, och därefter gingo alla i säng. Man hade ju varit uppe så tidigt!

Annandagsotta hölls i hemmen klockan 3 - 4 på morgonen. Den bestod i glöggdrikning. Det var gudstjänst i kykran på vanlig söndagstid klockan 10. Nu var det ej så noga att alla voro med. Nu fick man tända sin pipa på färden till kyrkan. Det sades att kyrkan fylld av lutfisksånga och skinnpälstbrannvin.

Ja så berättar min mor från 17-1800-talets seder och bruk.

Nordiska museet. Frågelista. N.M. 15. S. 14-16. jul.