Uppteckning nummer NM-HEU52550_22

Titel: De fattigas Julförberädelse.

Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Alnö

Byns fattiga börgade en vecka före Jul sina tiggarfärder genom byn. Ingen gård lämnades obesökt. Ibland utsträcktes färderna genom hela socknen. Varje familj fick en brödkaka en limpa en och en kött- eller fläskbit. Det var allt dem fick På Julafton utsattes en julnek eller en julkärve som det kallas i våran tid åt fåglarna. På julafton eller dagen före skulle djuren ut ladugårdsbacken och rastat. På julafton skulle djuren ha något extra, mest det finaste höfoder. De gamla sade att djuren hade bejärt denna extra tilldelning då på den tid då de kunde tala Ladugården putsades bättre än andra dagar. Julaftonens måltid serverades ej som vanligt eljes var i köket utan i stugan. Det bestod av allehanda slags mat lutfisk och sötengröt (risgryn). Så brunno Grenaljus och i övrigt var det mera ljus än vanligt Tjänstefolket var självfallet med. De åto ju även i vardags vid samma bord i köket som husbondfolket.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 15. S. 11. jul.