Uppteckning nummer NM-HEU52550_24

Titel: Jultraditioner.

Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Alnö

Slakten skulle vara klart före Lucia. Slaktaren gick då som Djurdödare. Han avlönades med 50 öre för varje gris och lite smaka på gårdarna. Regel var att vid varje gård slaktades ett kreatur ko eller ungnöt till julen en kalv och en eller två grisar samt något får det var fint att ha så mycket mat. Höns slaktades alldrig annat än för särskilda ändamål och tillfällen då plötsligt främmande kom, och intet färsk mat fans i huset.

Någon gång kunde en sårad höna räddas från höken och då blev det hönssoppa och hönskött på blanka vardagen.

I december skull det bryggas det bryggdes så tidigt så att dem fick jäst till julbaket före utflyttningen hade byn gemensam kölna, där var en mälta för behov. Både råg och korn mältades.

Senare köptes malt dem skulle tillverka till avsalu dess tillverkare kommo till andra orter med sin vara. Julbaket först bakades hårt bröd av sammalet rågmjöl.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 15. Jul.