Folkminnen

Uppteckning nummer NM-MEU53329_1Titel: Jag minns mitt eget dop…….

Upptecknare: Alva Röklander
Meddelare:   

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Matfors

Jag minns mitt eget dop. År 1928 skulle jag konfirmeras, men som odöpt fick jag inte gå fram till H.H. Nattvard. Det var två flickor till, i min konfirmationsgrupp som var okristnade, prästen ville att vi skulle döpa oss i kyrkan, men det ville vi absolut inte. Vi fick löfte om att komma till prästgården i påskveckan för att döpas. Vi traskade iväg den 5 km långa vägen till prästens bostad, vi blev väl mottagna av prästfamiljen. I ett av rummen hade ordnats för dop. Ett bord var iordningställt för dopakten, det stod en kristallskål med vatten på bordet. Tre ljus stod i stakar på bordet, ett ljus för varje flicka. En bukett med påskliljor fanns också på bordet. Prästfrun o hennes hemhjälp var med vid högtiden.

Alla tre flickorna fick ställa sig på knä vid bordet och akten började med psalmsång. När prästen kom till det stället i ritualen där det står "detta barn", sade han dessa jungfruar. Då knuffade den tös som fick dopnamnet Anna Erika, i mig och fnittrade. Jag hade mycket lätt för att skratta, och skrattet bubblade inom mig. För att inte visa prästen hur jag skrattade böjde jag mig fram med knäppta händer. Men tårarna rann utför mina kinder. När dopet var undandstökat, tyckte prästfrun att vi hade varit så fina o allvarliga under dopet. Hon sade: - Alva var den som bäst förstod stundens allvar, hon grät av rörelse. Hon trodde att jag grät när prästen döpte oss. Sen blev vi bjudna på kaffe o gott bröd, o vi lät oss väl smaka. När vi skulle gå hem, tog prästfrun och fäste en påsklilja på var o en av flickornas kappor. När vi gått så långt från prästgården att vi var säkra på att inte prästfrun kunde se oss, tog vi bort liljorna av kapporna. Vi ville inte gå genom bygden med en lilja på kappkragen.


Nordiska museet. Frågelista. NM. 178. Dopet.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU53329


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


Bröllop

MATLAGNING MAN KVINNOR

SKOFABRIK

Brödnagg

Tavla

Väst