Upptecknare: Alva Röklander

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Matfors

Ett barndop som jag minns från min barndom, förekom i en av barackerna. En av familjerna hade tre små odöpta söner. Så bestämdes det att prästen skulle komma hem till dem och döpa barnen. I flera av de andra familjerna fanns det också odöpta barn. Det rustades till dopöl i barackern i vardagslag var det aldrig någon ordning i det hemmet. Husmodern var slarvig med att sköta om sitt hem. Men grannkvinnorna kom henne till hjälp. Detta hem hade väl aldrig tidigare varit så rent och snyggt, som det nu hade blivit. Allt var skinande och blankt, kopparkärlen lyste som solar, kökspiseln var nysvärtad och blank, det fanns endast vedspis i arbetarhemmen på den tiden. Denna husmor hade en hobby som tog all hennes tid i anspråk, broderi, hon broderade på domestik med pärlgarn. Det var mycket enkla handarbeten med grälla gröna o röda o brandgula färger. Dukar fanns det uppsjö utan. (Kanske med utbildning i prydnadssöm och textillära hade hon blivit mycket duktig.) Men hem och barnskötsel var hon inte road av. Emellertid, när dagen för dopet var inne var hela hemmet som förvandlat. Jag har skrivit och berättat om, att ungarna sprang ut o in i de olika hemmen. Kvinnorna var aldrig ogina mot andras ungar när något extra var på gång. De ungar som höll sig utanför baracken, blev bjudna in att titta på, när prästen skulle döpa. Det blev åtta barn som döptes där på samma dag.

Antagligen var det vardagseftermiddag, för jag har icke något minne av att det var något fler manfolk än prästen, som var närvarande. Hade männen varit närvarande då hade det nog inte varit så många ungar där. Jag fanns på plats och fick se hela dopakten. Det var ju inte någon som bars fram, alla som döptes kunde gå själva, det var inga spädbarn. Detta tilldrog sig för ungefär förtio år sen, så jag var väl ungefär nio år. Men det är märkligt vad en nioårig ser o hör mycket som man minns genom åren.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 178. Dopet.