Titel: Byxknappen åt vitra

Meddelare: Bondson Lars Andersson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Kubbe

Då jag var barn, for jag och andra småpojkar och "kravle och klev oppi berge". Bäst det var, fick jag så rasande ont i halsen. Den blev så styv, att jag inte kunde vrida huvudet. Då jag kom hem, sade mamma, att jag "råkt ut för illt", och hon "gillade" mig att ta en knapp ur byxorna och gå upp dit, jag varit, och kasta den baköver vänstra axeln och inte se efter, vart den tog vägen. Vitra skulle ha knappen till "muter". Jag gjorde så och fördärve mig var inte halsen alldeles bra, innan jag kom hem, om det nu berodde på knappen eller vad det var, men "lite bety mytje", har de gamla sagt.