Uppteckning nummer NM-HEU53103_3

Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Rökland

Nu på 1900-talet är mycket vanligt med Lucia brudar, dem brukar börja en månad före Luciadagen tidningarna, att uttaga dem som skall vara blond, dem får anmäla sig de unga flickor och sedan blir det omröstning på den som är utvald och blir vald det år. Landskaperna som utväljer dem och sedan hon är utvald sedan blir det Luciafirande då får bli krönt med pomp och ståt och får armband av Guld och blir mycket firat och sedan börjar alla affärer och företag att ha sina Lucia brudar som innan på morron med kaffebrickan och bjuder Chefen och personal på kaffe och dopp, jag mins första gången jag såg den Luciabruden med tärnor det var så stiligt att se dem det var år 1951 det var första gången jag såg Lucia bruden, hon kom i mitt rum där jag låg, jag fick kaffe på sängen, hon hade 2 tärnor med, en tärna var mitt barnbarn, /det är den som står på högra sidan på foto/. Nu för tiden har dem Lucior nästan alla affärer, företag, i hemmen och snart alla. Jag skickar med den första Lucia som jag har sett i mitt liv, det är nog vackert med den, men det var nog annat i min ungdomstid, med allting, - då sjöng man, drack kaffe och dansade och hade roligt.

Nordiska museet. Frågelista. Sp. 210. Luciafirandet 1962.