Uppteckning nummer NM-HEU53103_5

Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Rökland

Den viktigaste på Lucia-dagen var att ej försova sig. Den som försov sig långt fick heta Lucia lus. Och det var stor skam särskild för barnen. Mor brukade därför väcka dem och nu foro de upp ur sängarna som en oljat blixt, annarst var det inte lätt att få dem vakna. Men de behövde ej gå ur sängen de skulle blott vara färdiga att ta emot Lucia då hon kom med brickan för bjuda på kaffe på sängen, hon hade ljus i håret. Stundom gingo Luciorna äfven till granngårdarna och bjödo på kaffe. Kaffebröden voro de vanliga plus Lussekatten och Gullvangmar, Lussekatten var en katt med rumpan i vädret. Det var av vörtdeg och skar ut med kniv. Gullvangen rullades ut och skars ut i ändarna i fyra bitar vilka rullades utåt så att det blev fyra hjul vilkas fästat vid vagnskorgen ett russin sattes i mitten. Det var lasset så var sedan i min hembygd. I min Ungdom var det inget tal om Lucior i företag som nu det var på 1800-talet jag kom aldrig hört talas om att man hade något tal om Lucia på luciadagen att dem var utklädd till Luciabrud och kom på morron med kaffe på morron kl. 5 på morron det kan jag aldrig komma ihåg att Luciabruden kom på min ungdomstid det var nog inte vanligt på den tiden att dem hade så många Luciabrudar då det var inte modernt utan då var det lugnt och stille på Luciadag utan det var som vanligt den 13 de Lucia morgonen man fick stiga upp och gå till arbetet som att ingenting hade hänt den dagen, men dem firade den dagen med kaffe och dopp med saffrans vetebröd var mycket vanligt, den dagen var kaffe på morron och sedan var det arbete hela dagen så att jag kan inte minnas någon Luciabrud, under min ungdom på Luciakvällen brukade vi unga pojkar och flickor hade en lekstuga där vi samlades där lekte och dansade vi och sjöngo och drack vi kaffe hade skramlat ihop pengar så att vi fick köpa kaffe och bröd vi drak kaffe och lekte och sjöngo och hade så roligt. Jag blev bjuden kaffe på säng den här Luciadagen av mina barnbarn som var uitklädd till Luciabrud då jag vaknade på Luciamorgon stod mina barnbarn vid sängen med kaffebrickan och sjöng sånger som Lucia brukar sjunga det var nog märkvärdigt tyckte jag då jag såg dem där de stod och sjöng de vackra sångerna då man är 78 år gammal då tycker man uppleva sig. Ungdomar var nu på 1900-talet är mycket vanligt med Lucia brudar, dem brukar börja en månad före Luciadagen tidningarna att uttaga dem som skall vara Luciabrud och hon skall vara blond dem får anmäla sig då unga flickor och sedan blir det omröstning på den som är utvald och blir hon vald det är Landskaperna som utväljer dem och sedan hon är utvald sedan blir det Luciafirande då får bli krönt med pomp och ståt och får armband av Guld och bli mycket firat och sedan börjar alla affärer och företag att ha sina Lucia brukar som inn på morron med kaffebrickan och bjuder Chefven och personal på kaffe och dopp jag mins första gången jag såg den Luciabruden med tärnor det var så stiligt att se dem det var å 1951 det var första gången jag såg Luciabruden hon kom i mitt rum där jag låg jag gick kaffe på sängen hon hade 2 tärnor med, en tärna var mitt barnbarn det är den som står på högra sidan nu för tiden har dem Lucior nästa alla affärer företag i hemmen och snart alla, jag skickar med den första Lucia som jag har sett i mitt liv det är nog vackert med den, men det var nog annat i min ungdomstid med allting då sjöng man drack kaffe och dansade och hade roligt.

Nordiska museet. Frågelista. Sp. 210. Luciafirandet 1962.