Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Alnö

När skiftet försigott i slutet av 1850-talet och utflyttningarna från byn ägde rum, tog det efterhand slut med den öppna spisen i Stugan. I stället insattes järnspisar. Deras eldlucka var rätt stor och häll hade de men det var ej detsamma som den öppna spisen. Talgljusen kommo därför till större användning. Järnspislarnas framgång berodde ej minst på att det med utflyttningen från samfällda byar förenade nybyggandet tog hårt på skogen. Dels därför av vanlig sparsamhet måste man tillgodogöra sig det myckna ris som följde med all trädfällning. Järnspisen var särdeles lämplig. De fång ris som kastades in i den öppna spisen flammade och sprakade och ställde till ibland rök i hela stugan. I järnspisen var i detta fall mera bundet. I detsamma gav detta lätta bränsle mera värme. Ej underligt sålunda att järnspislarnas segertåg genom bygderna snart var fullständigt.

Det berättas, att spiselen elden var den första samlingspunkten för menniskorna i naturtillståndet. Så var spiseln här familjens fasta punkt, bandet kring dem alla, små som stora voro med att springa åt var sitt håll var ej ännu uppfunnet.

Nordiska museet. Frågelista. Eldböner.