Uppteckning nummer NM-TEU53442_1

Upptecknare: Alva Björklander

Socken/stad: Tuna

Elden har väl spelat en stor roll i olika sammanhang, t.ex. när kloka gubbar och gummor gav sina patienter medikamenter. När jag var barn hörde jag, att när någon har besökt någon klok gubbe eller gumma, så skulle salvor och medikamenter påsmörjas framför brasan eller den öppna spisluckan. Om värmen från elden hade någon gynnsam inverkan på det onda stället, eller om det var en kulthandling, fick jag ingen klarhet i. Men det måste väl vara vidskepelse, för att om den som smorde sig med flytande medikament fick något av detta kvar i handen så måste detta kastas på elden.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 179. Eldbränder.