Titel: Trons verkan

Meddelare: Hemmansägare Anders Hagström  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Sörflärke

Morfar min hade fått en oherrans värk. Det var "reumatiskt", men det förstod de sig inte på den tiden. Han trodde, att han "råkt för illt" från vitra, och det skulle ha skett vid en lada borta i en skogsslått. Gubben skrapade ihop metallsmulor av olika slag och kanske en del annat, som han samlade ihop i ett papper, och så fick de ta och spänna för hästen och skjutsa honom bort till ladan. Han hade så ont, att han låg i släden och jämrade sig hela vägen, men sedan han "kastat ut" tyckte han sig bli så bra, och hela vägen hem var han alldeles tyst. Men värken tog snart igen honom. Detta var i början av 1870-talet.