Titel: Offerkälla - blåsa i vatten

Meddelare: Födorådstagare E. Ersson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Skalmsjön

Sör på skogen mellan Långsele och här är en källa, som kallas Bågasjö - källa. Man har ansett detta vara en hälsokälla, och förr i tiden brukade folk där "köpe vatten" och tvätta sig med, då de hade någon krämpa. Då de tog vattnet, kastade de ned i källan några knapnålar till betalning. Andra har brukat blåsa i vatten tre gånger med smidespusten och sedan använda det till läkemedel. Sådant vatten skulle tagas från en källa, som flöt mot norr och låg så långt borta i skogen, att man ej tog vatten ur den vid andra tillfällen. Vid blåsningen skulle man också säga nånting, men jag vet ej, vad det var.