Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NEU51060_2



Titel: Gravad fisk.

Upptecknare: Carl-Herman Tillhagen
Meddelare:    År: 1960

Socken/stad: Alnö 

I mitt hem liksom i vår bekantskapskrets brukades på 1910-talet mycket ofta gravad fisk. Det var uteslutande strömming, som gravades. Från de många fiskelägena i yttre Sundsvallsbukten - Spikarna, Löran, Skatan, Bremön och allt vad de hette - kom varje dag många fiskebåtar in med fisk till Fisktorget, där strömmingen kunde köpas för 25 öre kannan; den salta strömmingen betalades 1910-14 med ca 3:50 fjärdingen.

Den gravade fisken bereddes på följande sätt. Strömmingen ränsades och befriades från ryggbenet; den flåddes däremot inte. Filéerna lades i vatten och sköljdes, varefter man saltade på dem litet. Om någon timma slog man en marinad av ättika, socker och vatten på dem, några dillkvistar lades på, varefter anrättnignen fick stå ytterligare ett par timmar, innan man åt den tillsammans med potatis. Förekom både som frukost och aftonvardsmat, mindre ofta till middagen.

På Alnön förfor man samma sätt med strömmingen. En skämtsanm benämning på maträtten var "Slävikslax", efter Slädaviken på nordöstra Alnön, där det var särskilt vanligt att äta gravad strömming.


Nordiska museet. Frågelista. NM. 3. Gravad och Syrad fisk.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU51060


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


BONDGÅRD BOSTADSHUS JORDBRUKSBEBYGGELSE

FRILUFTSMUSEUM



Glas

Tapetprov

Snusdosa