Titel: Beredning,

Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Rökland

Ja, den nyfångade fisken brukade dem förvara i en närverkont i en grop i backen som var stensatt som en källare så hade dom stenkärl också som dom brukade förvara fisken i. Ja fiskarna förvarade fisken i sump. Hur dödade dem fisken lax stack dem en knif i halssenorna. Och ålen brukade dom låta ligga i Ättika och salt tills solen hade gått ned, och somliga stack den med en kniv i tjärten och annan fisk bröt dem huvudet av.

Ja laxen tog dem reda på inälvorna och siken tog dom reda på rommen och den gorde dem kaviar av. Och strömmingen den kokte dem med inälvorna och alt, och jäddan tog dem vara på allt ur jäddan huvudet det koktes soppa på.

Nordiska museet. Frågelista. Fisk som föda. Bd. I. sid 1220.