Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Rökland

Ja, det var lax, strömming, gädda, abborre, mört, sik, simpa, lake, torsk, laxöring, harr, id, stenbit, ålen, snorgärs.

Här i Medelpad var nog strömming det förnämsta som huvudföda, den var både salt och färsk. Ja, simpan var nog den sämsta fisken, den fångades på vintrarna och i folkspråk var det fattigmans mat. Men den bästa fisken var laxen och laxöringen. Men på 1800-talet var laxen billig. År 1895 var det bra laxfiske efter Ljungan, då fick arbetarna och allmänheten köpa lax för 50 öre kg.

Strömmingen var nog bäst hvilken tid på året. Snorgärs, det var katt och hundmat, då det fanns mycket av den. Grisarna fick ju inälvor och dylikt av fisken, här i min hembygd har det nog inte förekommit att dom har gödslat med fisk. För all fisk som var matnyttig så ingick i födan.

Nordiska museet. Frågelista. Fisk som föda. Bd I. Sid 1219.