Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Rökland

Sillen den kunde dem steka på glöd då lade dem den i papper och lade den på glöden till papperet blev uppbrändt. Så på halster stekte dem sillen mycket, men halm det har jag inte hört talas om också ute det fri ja fisk då dom var ute och fiskade då stekte dem öring och stenbit dem jorde en stenugn och då lade dem fisken på glöden och stekte den. Ja strömmingen var nog det förnämsta här i Medelpad och i min hembyggd det var att äta salt strömming och färsk. Och andra fiskslag som gädda var nog mest brukligt på söndagsmiddag och torkat den brukade dem till jularna och surströmming den var vanlig i September när nypotatis var i farten rökt ål den åts vid högtider och storhelger.

Redskapen det var mest en sked eller kniv eller stekpanna. Strömmingen kokades med inälvor rommen av strömming var en fin delikatess men annan fisk fick inte kokas med inälvor utan dem togs bort.
Siken tog man bort rommen som blev kaviar utav levern tog dem alldrig reda på för det fick kattor och hundar fisksoppan den koktes av röding då fick allt följa med inälvor och huvud av jäddan blev det och fisksoppa av, men fisksoppan kokas av själva spadet med klimp och potatis med litet lök men grädda och pannkaka har jag inte hört talas om men fiskmos då tog jädda och abborre lag och jorde en deg med smör och lite lök som dem gräddade i en form eller panna i lera har det inte förekommit här tror jag och något fiskmjöl har det inte förekommit som jag vet.

All fisk har nog varit en bra föda alla som har haft tillgång på den med huvudfärden här i Norrland har varit strömming både salt och färsk, ja fisken jädda och sik och lax och öring serverades vid festliga måltider till färdkost hade dem torkat fisk med ja torrfisken hade dem bröd och potatis som tilltugg.

Strömming förekom mest i kosthållet i min hembyggd. Här i Medelpad fiskades inte några skaldjur som kräftor och dyligt.

Nordiska museet. Frågelista. Fisk som föda. Bd I. sid 1337-38.