Uppteckning nummer NM-TEU45227_3

Titel: Tattarnas fruntimmer och barn …………….

Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Alnö

Tattarnas fruntimmer och barn gick omkring i gårdarna och tiggde mat och de manliga de gick och samlade ihop kopparkärl till förtenning, då satt dom verkstad där dom bodde. Där lagade dem gamla kopparkastruller och ämbar och skopor. Det var vanligt med kopparsaker på 1800-talet och de hamrades hela dagen i enda. De enda verktyg de hade till sitt med förtenningen var en träpinne med blånor och saltsyra. Först värmde dom upp kastrullerna och jorde ren med dem saltsyra. Sedan lade dem tenn i dem och varmde så att tennet smälte, sedan tog dom träpinnen och rörde omkring så att det blev blankt och fint förtennt. Dem var väldigt noga med arbete dem utförde. Hade dem mycket arbete kunde dem stanna en 3 veckor eller mer.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 78. Tattare.