Uppteckning nummer NM-TEU45227_2

Upptecknare: Arvid Edblad
Meddelare:  Alnö  År: 1953

Socken/stad: Alnö

Det berättas en historia om ett tattarfölje, som låg i Tynderö i en by där dom brukade ha sitt kvarter. Det var en gammal lång loge som dom låg i på natten, och på det stället hade dem två drängar, som var ett par spefåglar. Dem hade borrat hål på var sin sida på logen. Så på logen var det en gammal bultvangn, dem tog bultvangnen och ställde den på mitten av logen, så band dem en tross på varje ända på bultvangnen och när tattarna hade lagt sig i höet på kvällen, så gick drängarna på var sin sida och började att draga i repet så att vangnen började att gå från ena sidan till den andra. Då var det en av kvinnorna som vaknade av bullret - hon trodde visst det var spöken - så att hon började att skrika och det blev ett liv av förskräckelse. Hon väckte dem allihop. Kvinnorna grät och barnen skrek av förskräckelse och gubbarna svor för dem inte fick tag i grejorna som dom hade. Men till slut fick dom reda på sakerna. Och innan de hade fått sela på sina hästar i mörkret och fått på sina barn och kvinnorna, så under tiden så rullar vagnen fram och åter. Så bar det genom byn så att blå elden stod efter hjulen på giggarna. Ungarna skrek och grinade och gubbarna skrek och svor och slog hästarna och folket i byn vaknade på natten och funderade på vad det kunde vara för något. Så dagen fick dem höra hur drängarna hade skrämt dem på natten, för att dem är vidskepliga tattarna. Men det berättas, att i den byn kom de aldrig mer tillbaka.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 78. Tattarna.