Uppteckning nummer NM-HEU43862_5

Upptecknare: Arvid Edblad
Meddelare: Erik Norberg  År: 1950

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Båräng

Erik Norberg berättar om julen när han var barn från hans barndomshem på 1880-talet i Båräng här på Alnön det är också en gammal kultur som har också försvunnit med de gamla bönderna, nämligen de gamla kyrkstallarna här på Alnön. Byarna omkring kyrka Båräng och Pottäng och Smedgården och Usland. Bönderna i varje by hade sina stallar vid kyrkan då dom kom till kyrkan hade de var sin stall åt hästarna det var omkring 20 stallar nära kyrkan.

När jag går förbi de gamla kyrkstallarna som har stått där så är det bara några stenar som ligger kvar efter tomtarvet av dem, då tänker jag på dem som under en gången tid varje julmorgon farit till julottan med frustande hästar och blänkande seldon och satt in sina hästar i dessa gamla stallar som kanske har stått där sedan deras föräldrar levde men nu ligger under gröna kullar i kyrkogården som skapade kulturvärden som nu har försvunnit, men nu på julmorron är inga frustande hästar utan bildar som dom åker i.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 15. Från Lucia till 20-dag Knut.