Uppteckning nummer NM-HEU43862_9

Titel: Annandagsotta hölls i hemmen ………….

Upptecknare: Arvid Edblad
Meddelare: Erik Norberg  År: 1950

Socken/stad: Alnö  By/kvarter:  Båräng

Annandagsotta hölls i hemmen kl. 3-4 på morgonen. Den bestod i glöggdrickningen det var gudstjänst i kyrkan som på vanlig söndag kl 10 nu var ej så noga att alla var med och nu fick man tända sin pipa på färden till kyrkan. Erik Norberg berättade att på annandag var kyrkan fylld med lutfiskånga och brännvinånga. På annandagen var folk i rörelse. Man gick till grannarna och hälsade på varandra.

En var som kom måste dom bjuda på något eljest gick dom ut med julen. På kvällen lektes det i de hus där sådant var brukligt.

Nordiska museeet. Frågelista. NM. 15. Från Lucia till 20-dag Knut.