Titel: Auktioner på barn på 1865-talet.

Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Rökland

Mor Karin Sandberg, är född 1861, 89 år fyller änkefru Karin Sandberg, Harvbodarna, Atmar.

Mor Sandberg är värmländska till börden, född i Gräsmark, hon är yngst av fyra syskon, av vilka en 91 årig broder lever och vistas i Amerika. Fadern reste till Norge på förvärfsarbete och lät aldrig höra av sig. Då mor Karin 5 år gammal, avled mor Karin gick på auktion fem gånger.

Så liten jag var säger hon, minns jag när jag och mina syskon första gången auktionerades bort. För mig var priset 49 kr, per år. Vid 12 års ålder auktionerades jag bort för sista gången och inropades för 2.50 per år. De räknade då med att jag kunde arbeta. Och arbeta var en sak jag fick och litet mat. Gumman dit jag kom hade fått tvillingar, och en av dem hade jag i min säng om nätterna. Att jag inte låg ihjäl ungstackarn var ett under berättar hon.

Vid 16 års ålder kom jag till Atmar, där en broder till mig var förut. Genom hans hjälp sände en bonde mig 20 kr. i respengar vilka räknades av på lönen. I Atmar och Njurunda tjänade jag piga i 12 år och lönen uppgick till 40 kr per år med kläder som jag fick. År 1885 gifte jag mig med Johan Sandberg från Västerbotten där vi köpte ett torpställe i Brattås, Stöde. Sedan 40 tal år är jag änka, och så överlät jag torpet till min son, vi har haft 6 barn och 5 lever.

Till Harvbodarna kom jag 1920 som husföreståndarinna för detta hemmansägare Joel Nordin bördig från Njurunda. Trots mina 60 år skötte jag då så gott som ensam hushållet och en stor djurbesättning, efter hemmets överlåtelse för ett 20 tals år sedan innehar jag husmodersplatsen för Nordin som är 85 år.

Om det är någon slitit så ont och farit så illa som jag säger Mor Sandberg. Men icke förty har livet ej knäckt mig än och min arbetsvilja.

Utom hemmets skötsel sysslar jag med min hobby: kardning och spinning, min specialite är min tillverkning av sockar en sak som är känd och uppskattad långt utom min hemsocken så slutar Mor Sandberg sin berättelse.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 15. Från Lucia till 20-dag Knut.