Titel: En annan hälsokälla

Meddelare: Hemmansägare Anders Hagström  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Sörflärke

I Östergensjö är en källa, ur vilken de brukade "dricka brunn", då jag var en tio år gammal. Jag talade med en sjuklig jämnårig pojke, som hade varit där en tid och druckit. Det var en gammal fattigstugugumma, som stod för källan. Han sade, att de fick sitta på bänkar av veka bräder, som var uppställda runt omkring källan. Gumman gav dem var sitt stort glas vatten, som de skulle dricka ur på en gång. Så fick de sitta och gunga en liten stund på bänkarna och så ha i sig rent förfärliga mängder vatten på en dag. Den pojken dog emellertid rätt snart. Sedan dess har jag inte hört talas om någon brunnsdrickning där.