Titel: Då det knakar i fingerlederna

Meddelare: Hustru Inga Gavelin  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

Då dete knakar i fingerlederna när man vrider och sträcker på dem (med andra handen) betyder det, att man är falsk.
___________________
I Vilhelmina har ungdomarna brukat vrida fingrarna på varandra för att av knäpparnas antal utröna, huru många gånger vederbörande varit med om att "jöbbe". Det citerade ordet är ett "skam-mûn ol"-, d. v. s. ett i städat, anständigt samtal otillåtet uttryck, och betyder liderligt samlag.
Det kan ej gärna användas om sexuell sammanlevnad inom äktenskapet.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. E. Döden och de döda. Allahanda småskrock och bruk i det dagliga livet.