Titel: (Knut-Pelle: 2).

Meddelare: Brita Lotta Sundström  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Kärvsta

Pappa talade om, att han en natt varit tillsammans med "Knut-Pelle" och supit. Då de kom till vägskelet, där "älgubben" nu bor, sade Pelle. "Nu ska vi skiljas, Sundström. Stig du på högra sidan vägen, så ska jag stiga på den vänstra. "De gjorde så. Då såg pappa en "flinksläde" komma sättandes efter vägen, men det var ingen häst för. Pelle skyndade sig stiga på medarna, och då bar det iväg som en virvelvind. Då de träffades andra dagen sade Pelle: "Såg du, vilken skjuts jag fick i natt? " Jo, vem var det, som inte hade någon häst för? ". - "Det var pappa min", svarade Pelle. "Jag var ändå till Ljusdal och hjälpte en piga ta ihjäl barnet sitt. Men sen ville pappa inte ha något med Pelle att göra.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trollkunniga I.