Titel: Spiritusen ser ut som en humla, men…….

Meddelare: Brita Lotta Sandström  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Kärvsta

Siritusen set ut som en humla, men han är mycket större. Man skall ha honom i en ask och föda honom med "storfika" (plommon). Han drar 50 öre om dagen åt sin ägare. Många ha haft honom och blivit rika, men det är nog icke bra att begagna honom, ty han är nog helst den onde själv. - Mårten Olsson i Ede lärde ha en sådan. En gång då Mårten var borta och pigan skulle bädda, hittade hon en ask i sängen. Hon trodde det var en snusdosa och öppnade den, för hon brukade snusa, men då flög spiritusen ut och bort. De dröjde inte länge, innan Mårten kom hem, och då var han så ond, att håret stod rätt på ända, och frågte, vad underegn hon tagit sig till. Pigan hette Ingrid, och hon har själv talat om det för mig, så det är nog sant.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen.