Titel: Ol Hansson i Edsta gick igen………….

Meddelare: Brita Lotta Sundström  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Källsta

Ol Hansson i Edsta gick igen i sitt hem. Då han höll på dö, syntes det tydligt, att han inte hade det bra ställt, för en röd ekorre sprang fram och åter på en stång utanför fönstret. - Då Ola tog till att komma tillbaka efter döden, måste de söka hjälp mot honom, för de fick ingen ro. Där for han och bultade i väggarna och slände i dörarna och rustade på alla omögliga sätt. Fick de så Olov Larsson på Hullsjön att komma dit, för han kunde åtskilliga hemliga konster. Kl. 9 den kvällen kom Ol Hansson och började rusta som vanligt, men kl. 12 for han uppgenom skorstenen, och sen kom han aldrig mer tillbaka. Huru Ol Larsson bar sig åt, vet jag ej, men det säges, att man vara skall behöva fråga den döde, vad han vill så skall han sedan bli borta, för det är något, som han vill yppå, då han går igen.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Döden 6. Gengångare.