Titel: Svårt laxativ

Meddelare: Bagare Per Erik Lundberg  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Tängsta

I Norrtanflo levde tills för en 20 år sedan en bonde, som var mycket snål med tjänstefolket. Han brukade stiga upp på morgnarna och koka riktigt kaffe åt sig själv. Sedan han druckit ur pannan, slog han på vatten och lät tjänstefolket dricka detta. Någon av dem beslöt betala honom för detta. Ena kvällen lade han i pannan rätt mycket torr hästsvett, som han skrapat av hästlokarna. Bonden kokade sitt kaffe och drack som vanligt med den påföljden, att han fick ett så svårt diarré, att han höll på stryka med, och därmed fick han dragas nära ett helt års tid. Då han var på slåttern, måste han skära hål på byxorna bak, så att han skulle få huka sig ner, så fort det behövdes, och det var nästan beständigt. Karlen blev så mager och eländigt, att det var mest bara skinn och ben kvar av honom.