Upptecknare: Nils Olsson
Meddelare: Jakob Vernberg  År: 1956

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Alby

En annan bedrövlig historia är NR. 40, kallad Marknadspolskan, efter Spel-Jöne i Stöde. Vid ett besök i Stöde 1953 uppsöktes den då 87 årig Jakob Vernberg. Vernberg hade i sin ungdom, 12 år, fått plats som lilldräng hos den bonde o Ede, där Spel- Jöns var torpare och under två år, (till dess Spel-Jöns dog, 1860) ålåg det Vernberg att skjutsa Spel-Jöns till bröllop och lekstugor han skulle spela på. Då jag visade Vernberg på Marknadspolskan och historien om densamma så skrattade han och sade: Häss gosse, e dänne e bäre sager, hä, nog höle jä månge paschasa om en Späl-Jansch, men e dänne hå je åller hört förre, näe gösse hä ä bäre sager e dä ne.. (Huga gosse, det där bara löngner, det, nog hörde jag många underliga historier om Spel-Jöns, men att han varit till Hudiksvall och blivit anastad av rånare, det har jag alldrig hört förr, att han var Sundsvall har jag hört, men inte att han blivit överfallen, nej då, gosse, det är bara lögner det där.)

En tid efteråt besökte jag William Falk i Alby. Son åt Gullick Falk. Vid genomgång av faderns efterlämnade kom vi så småningom fram till Marknadspolskan, jag frågade då William Falk: Hur är det, är den polskan äkta eller har pappa din gjort den? William svarade: Vi satt vid skodisken och lappade skor och pappa började vissla på en melodi och bäst det var, steg han upp och tog fiolen och spelade lite på den, sedan satte han sig och skrev ned polskan och så skrev han dit Spel-Jöne på den, sade William Falk.

Nordiska museet. Frågelista. NR. 113. Spelmän.