Folkminnen

Uppteckning nummer NM-MEU49130_19Titel: Den mest omtalade och Legendariske…

Upptecknare: Nils Olsson
Meddelare: Johan Ångström  År: 1956

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ånge

Den mest omtalade och Legendariske spelmannen i Borgsjö var ändock Gullick Gullicksson, "Spel-Gulle" i Sillre.

Gullick Falk har för Sv. Folkmusikkommissionen berättat, att "Spel-Gulle" var den som spelade vackrast av alla de äldre spelmännen, men de uttalandet får stå för Falks egen räkning.

De flesta äldre personer som uttalat sig i detta spöremål, (En del av dem födda 30-40 år före Falk) har en annan uppfattning. Den förut nämda Johan Ångström berättande, att" Spel-Gulle" ofta var upp till Ånge, varje gång han kom dit, gick han in i salen hos oss och började att spela och det kunde hålla på med i 3-4 dagar i sträck,beroende på hur mycket bränvin pappa hade hemma.

Det gick så lätt att dansa efter Gulles musik han en ohjälpligt lät takt i sina låter, man kunde dansa i flera dygn utan att bli trött, men hä lät inte han spela stiggt. (Det lät int vackert, han spelade fult), sade Ångström.


Nordiska museet. Frågelista. NR. 113. Spelmän.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU49130


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


RESENÄRER BUSS

SKOLSAL GYMNASIEELEVER

BONDGÅRD FRILUFTSMUSEUM FRILUFTSMUSEUM

Gaffel

Vas

Krok