Meddelare: Augustin Berglund  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Kärota

Det var på ställe i Västerbotten, om jag ej minnes fel, som de hade en folsig otur med kräken. Då fick de höra talas om Per Jonsson i Hålpin i Selånger och skickade efter honom. Men de började tro, att han ingenting dugte till, för han gick bara omkring i gårdarna i byn och söp och bråkade med folket. Men till sist skulle han då till att laga tillrätta med ladugården. Han fick runt fähuset att par gånger, och så befallde han dem riva undan ena hörnstenen. De ville inte, men till slut måste de. - Då låg där en hel dödhand. Den var ditlagd av någon illvillig människa. Sen den kom bort, var det intet fel på kräken.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trollkunniga I.