Upptecknare: Nils Olsson
Meddelare: Jonas Larsson  År: 1956

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Lillmörtsjö

En av de bättre spelmännen tid var Magnus Nässén, brorson till Spel-Gulle. Nässén spelade till vänster, d.v.s. han förde stråken med vänstra handen. Detta kom honom väl till pass en gång uppe i Ånge på Järnvägs hotellet. Där fanns för tillfället en resande fiolist som verkade litet han förnäm av sig och detta retade Nässén. Nässén började språka med fiolist om fioler och musik i allmänhet men fiolistens näste av honom med: att inte kunde sådana där bönder förstå sig på musik med mera sådant. Nässén som står och håller sin fiol i vänstra handen och stråken i den högra, förreslår då att de skulle spela i kapp om vem som var bäst utav de två Fiolisten accepterade detta men ingen ville börja först, då säger Nässén till slut: Jaa, jag börjar väl, jag då, men då tycket jag att vi skall ta och spela till vänster, därmed bytte han om och tog fiolen o högra handen och stråken i den vänstra och så drog han i väg med en polska, så att fiolisten blev brydd, kunde den där bonden spela så överdådigt bra med fiolen o i höger hand, hur skulle han inte då kunna spela så överdådigt bra med fiolen i höger hand, hur skulle han inte då kunna spela, när han hade fiolen i vänster, fiolisten gav upp, det fanns ingen möjlighet för att tage upp en tävling med en sådan överdängare till spelman. (Det kan hända att Nässén fått segern i alla fall, för han var mycket skicklig fiolen.)

Nordiska museet. Frågelista. NR. 113. Spelmän.