Uppteckning nummer NM-MKU423_4

Upptecknare: Helmer Granbom

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ånge

Ett krassligt barn fick i regel ligga i vaggan hela dagarna ifall inte läkaren ordinerade någon annan behandling. Om ett barn inte ansågs fullt friskt, tillkallades alltid läkare och barnet fick också den behandling, doktorn föreskrev. Att ett barn sventuellt hade feber var inte så svårt att konstatera, men hur hög den var, kunde man endast gissa sig till, tills doktorn kom, detta var hans sak att prova. Små barn sov, som vi tidigare sagt, hos modern, så även sedan det blivit sjukt. Om ett äldre barn blev sjukt fick det alltid ligga i ensam bädd. Så skedde i mitt hem, vilket inte hindrade, att det brukades annorlunda hem, ex. vis i fattiga hem med få bäddar och många barn. Om ett barn gjort sig illa så att det grät och jämrade sig hade mor alltid någon mystisk salva i en flaska med en skatfjäder i. Med denna skatfjäder kunde hon bota de mest svårartade blesyrer t.o.m. blånader botades. Mamma var en mästare att suggerera så att smärtan försvann. Att endast blåsa på den ömma punkten var också verksamt, lika så att stryka över det ömma stället med en vanlig bordkniv.
Dock fick inga "trollformler" förekomma.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 174. Barn i förskoleåldern.