Uppteckning nummer NM-MKU423_3

Titel: Vilka de första nyttiga ………….

Upptecknare: Helmer Granbom

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ånge

Vilka de första nyttiga sysselsättningarna var är mycket svårt att uttala sig om, därför, att därvidlag börjades ganska tidigt med mycket enklast saker, såsom: för pojkarna att gå efter ved, d.v.s. bära in ved från vedboden. Den verkligt nyttiga syssla jag mine att jag blev anförtrodd om, var att slå hö med lie på fäbodvallen. Jag var då nio år gammal, men tyckte nog, trots min litenhet och trots min, inte mer än hälvten så stor lie som de andra karlarna hade att jag var stor.

Då de spottade på brynet, spottade jag på mitt och när de andra torkade svetten ur ögonen gjorde jag likadant. Jag var karl då. För flickorna var väl diskning den första nyttiga sysselsättning som anförtroddes dem, i andra hand kom konsten att virka, vilket de tyckte mycket om, samt att lära sticka. Att hantera nål och tråd kom långt senare.

Att småbarn hade några stående plikter, kan jag icke påminna mig någon gång kom i fråga. Men däremot hade de större barnen en daglig pligt att se om de små och se till att inte råkade ut för någon olycka av något slag.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 174. Barn i förskoleåldern.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU423