Uppteckning nummer NM-MKU423_2

Upptecknare: Helmer Granbom

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ånge

Man brukade inte anförtro böcker av något slag åt småbarn, ty det roligaste de visste var att riva sönder boken blad för blad. Några särskilda bilderböcker visste vi inte utav. På den tiden fanns inte så många priskuranter, broschrer eller kataloger med bilder i och köpa såna, ifall de fanns föll nog ingen in, det fanns säkert nödvändigare saker att använda slantarna till.

Sagor berättades nog, både konventionella och hemmagjorda, under den långa mörka vinterkvällarna. Dessutom kunde morfar och mormor berätta händelser från deras egen barndom, som vi barn uppskattade mycket. Då suttit vi stilla som ljus och lyssnade med både ögon och öron. Vidare sjöngs visor av alla de slag.
Mor var "duktig" att sjunga och många visor kunde hon.

På den tiden var visan en mycket vanlig företeelse, man diktade vi om tragiska händelser och uppdiktade sådana.

Sinklair-visan med 90 versar var en av de många. Men även andra visor småvisor som "Vi ska bjuda mäster Hans som kan så vackert sjunga." m.fl. Såväl de visor som sjöngs som de sagor som berättades, hade säkert gått i arv från släkte till släkte i många genetattioner.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 174. Barn i förskoleåldern.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU423