Uppteckning nummer NM-MKU423_5

Upptecknare: Helmer Granbom

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ånge

De vuxna brukade både leka och jollra med de små och isynnerhet fadern på kvällarna efter avslutat arbete för dagen. Då kunde han ställa sig på golvet på "alla fyra" och vara häst medan barnen fick rida på hans breda rygg. Ligga på golvet och låta de små dra sig i håret, var också ett utsökt nöje,. Rida ranka eller gunga på var ett annat.

Så vitt jag kan minnes, hade småbarn svårt att underhålla sig själva med någon lek, däremot kunde flera barn leka med varann. De gjorde hagar som de hade fulla av kor, hästar, får och getter. Dessa husdjur utgjordes nästa alltid utan gran- och tallkottar, ibland, med och ibl. utan lek. Detta under sommaren, under vintern var det mest att åka kälke, ibland utför källartaket, ibland någon lämplig baccke. Som tidigare nämts, förekom endast sådana leksaker som kunde tillverkas hemma, av någon händig farbror eller morfar. Övriga frågor under denna rubvrik avstår jag ifrån att besvara, enär jag tidigare besvarat de fläska i andra sammanhang.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 174. Barn i förskoleåldern.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU423