Uppteckning nummer NM-MKU423_9

Upptecknare: Helmer Granbom

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ånge

När mina småsyskon skulle "rengöras", tog mor in en tvättbalja, värmde vatten till lämplig värmegrad. Temperaturen i vattnet avgjorde hon genom att doppa ner armbågen i vattnet, (badtermometer fanns inte). Därefter satte, eller lade ned barnet i det varma vattnet, tog en väl intvålad svamp med vilken hon tvättade hela barnets kropp. Så länge barnen voro små, fick de sådana bad kväll och morgon. När barnen blev något större, ett par månader eller så, fick barnet ligga på rygg i baljan med lämpligt vatten djup. Där fick ungen ligga ganska länge och sparka med benen och slå med händer så att vattnet skvätte åt alla håll. När de små legat och plaskat länge nog, de blev ganska snart trötta tog mor upp dem i en varm filt eller annat tygstycke, torkade dem väl, tog på dem deras små skjortor och andra plagg, därefter fick de mat och de somnade i regel medan måltiden intogs.

Dessa bad upphörde väl någon gång och säkert när de växt ur "badkaret".
När ett barn var så stort att det kunde tvätta sig själv är ännu svårare att besvara, vi torde dock komma sanningen närmast om vi säger mellan fyra och tio år. För ett barn att tvätta sig själv och göra det riktigt, är en svår konst och beror väl ytterst på vilka anlag de har för att lära. Kanske får man sätta åldern för denna färdighet ännu högre, i vilka fall tolv år - och kanske mera.

Hur dessa bad anordnades framgår väl av det sagda, men var de anordnades var nog något olika. I mitt hem var föräldrarnas sovrum det vanligaste, där den öppna spisbrasan spred ett varmt och behagligt sken kring rummet. Håret tvättades samtidigt med ansikte och händer och med samma tvättmedel. Löss av alla slag var portförbjudna husdjur i mitt hem, vilket dock icke hindrade att vi barn blev "smittade" av andra barn, i synnerhet när vi började skolan, hör de till vanligheten, att man kom hem med löss i huvudet. Men detta upptäcktes ganska snart och då kom finkammen, eller andra botemedel fram och det blev en hastig avlusning.

Skorv förekom aldrig, eller i vart fall mycket sällsynt. Småbarn badade icke kallbad om sommaren, men väl barn i fyra-sex-sju årsålder. I vår by saknades badstrand och därför inskränktes badtillfällena till regniga dagar, men då fick stuprännan tjänstgöra som duschanordning och vi tyckte det var kul att bada och springa nakna på gårdens gröna gräs mellan duscharna.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 174. Barn i förskoleåldern.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU423