Uppteckning nummer NM-MKU423_14

Upptecknare: Helmer Granbom

Socken/stad: Borgsjö

Barnens rörelsefrihet begränsades i regel till det stora, rymliga köket, som i regel var hela familjens "vardagsrum." Detta isynnerhet under vintern. Under sommaren var barnen, även ganska små, ute på gården, där de fick röra sig ganska fritt, dock under ständig tillsyn.
Hage eller annan avbalkning förekonm så vitt mig bekant, aldrig, icke häller sele eller tjuder. Däremot berättas, att en mamma med många barn och som bodde i en ensamt liggande gård en dryg mil från närmaste binda fast barnen vid sängfötterna, medan hon gick fram till byggden för att handla, hon vågade inte lämna barnen hemma utan tillsyn och någon "barnsköterska" fanns inte. Att man bundit en liten skälla eller pingla på småbarnen har nog förekommit.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 174. Barn i föreskoleåldern.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU423