Uppteckning nummer NM-TEU53415_2

Upptecknare: Helmer Granbom

Socken/stad: Borgsjö

Trots vidsträckta forskningar har jag dock icke kunnat hitta något spår av magi i samband med att göra eld, vilket dock icke får uppfattas så, att det icke har förekommit.

Jag är böjd att tro, att den generation, som har haft något i den vägen att berätta, upphörde att leva för -låt oss säga- 75 år sedan.

Visserligen hörde jag som barn, d.v.s. för över 70 år sedan berättas om att låna eld av grannen, när man själv slavat med att "gömma" elden under saken så, att den var vid liv följande morgon. Så mycket kan jag det berätta om "eldfästningen", efter vad morfar eller farmor berättat.

Först måste vi göra klart för oss, att den öppna spisen var den en eldstad som, över huvud taget fanns och då gälle det att elda, så att elden verkligen kunde sparas till nästa dag, vilket tillgick på ungefär följande sätt. Efter att hela dagen endast med något vedträ då och hållit lågan flammande gjordes på kvällen en ordentlig brasa av sådan ved, att den lämnade stora glödande kol, vilka krafsades tillsamman längst inne vrån och där övertäcktes omsorgsfullt med aska. Ett ganska enkelt sätt att spara elden från dag till dag.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 179. Eldböner.